Laptopom bővítésének története

Winchester beépítése a DVD meghajtó helyére – ODD-HDD-keret – laptop bővítés

Mi volt a gondom a notebookommal?

laptop tuning - asus notebook javítás

Asus laptop feljavítása

A történet úgy indult, hogy szerettem volna a laptopomat, illetve annak indulását gyorsabbá tenni. A munkám során a nagyméretű szövegfájlok betöltésekor, illetve egyszerre túlzottan sok alkalmazás elindításakor kezelhetetlenül lelassult a gépem (amely egy: Asus K53E, CPU – Intel Dual Core B800, 1,5 GHz, memory –3 Gb, HDD 320 GB). Mivel mezei számítógép-felhasználó vagyok, és nem tartom magam szakértőnek, ezért utána olvastam neten, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Sok olyan ismertetőt olvastam, amelyekből arról értesültem, hogy a laptopot nem érdemes fejleszteni, gazdaságosabb egy új gépet beszerezni: az egyik hozzászóló ezt írta:  Laptopot nem szoktak „felújítani”, mert vagy nem éri meg vagy nem lehet. Ilyenkor újat kell venni és ennyi… Találtam olyan cikket is, amelyek a felújítás mellett szóltak. Ezekre hallgattam.

Első lépés: irány a laptopszerviz – memóriabővítés

Első lépésben elvittem a laptopomat egy szakszervizbe, ahol megbeszéltük, hogy a 3 GB-os rendszermemóriát  összesen 6 GB-osra cserélik. Emellett kitisztították és újrapasztázták.

Az otthoni kipróbálás után azt tapasztaltam, hogy a ventilátor halkabban működött, a korábbihoz képest kevésbé melegedett, de a gép gyorsaságán a Ram-bővítés egyáltalán nem segített. A Vezérlőpult → Minden vezérlőelem → Rendszer paranccsal ellenőriztem a telepített és a használható memóriát.  A telepített memória 6 GB volt, tehát ahogy a szaküzletben kértem, ugyanakkor a használható memória csak ≈ 2,7  GB.

Elmeséltem a problémámat a rendszergazdámnak, aki azonnal rájött, hogy hol hibáztunk. A szervizben a „szakember” nem figyelmeztetett arra, hogy 4 GB vagy több RAM-hoz már 64 bites operációs rendszer szükséges, a gépem pedig 32 bites Windows alatt futott. A tanácsát megfogadva telepítette a 64 bites operációs rendszert. Jelentős változást ekkor sem tapasztaltam. Az informatikus közölte, hogy a memóriabővítéssel nem fogom elérni a kívánt gyorsaságot. Első lépésben azt javasolta, hogy a notebook HDD merevlemezét cseréljük egy 120 GB-os SSD-re. Másodszor azt is ajánlotta, hogy az operációs rendszer fusson az SSD-én, a képeket, zenét pedig tároljam az eredeti HDD-én. Szerettem volna, ha a HDD a laptop belsejében marad.

Winchester a DVD meghajtó helyére

Vásároltam egy másik szervizben, Budapest 13. kerületében egy ODD-HDD keretet, és az egyre kevésbé használt DVD meghajtó helyére a mester berakta a HDD-t, amely másodlagos tárolóként szolgál.

Na ekkor valóban megtörtént a csoda. A programok indításakor, fájlok betöltésekor ugrásszerű gyorsulást tapasztaltam.

Mára én is azok táborát szaporítom, akik hisznek abban, hogy érdemes régebbi laptopot felújítani, megéri a nem egészen 30 ezer forintos befektetés.


Laptop bővítés, felújítás

SSD winchester beépítése DVD meghajtó helyére ODD-HDD-keret használatával + memóriabővítés. Notebook bővítés házilag, laptop szerviz Bp. Beépítő keret DVD helyett. Kulcsszavak Google kereséshez: technika – számítástechnika – csináld magad – laptopbővítés

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Laptopom bővítésének története bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:USB-s winchester laptophoz | tartalommarketing

  2. Visszajelzés:Modulbővítés. Notebook billentyűzet | tartalommarketing