Marketing: zöld, mobil, link

télikertépítés  – zöld marketing – üvegház hatás – mobilmarketing – keresőmarketing
budapest-auto-marketing

Marketing minden csatornán

A marketing fogalma igen szerteágazó, és ma már a piackutatástól és – elemzéstől az árképzésen és PR-tevékenységen át a reklámhirdetésekig szinte mindent a marketing részének tekintünk. Ami nem is teljesen véletlen, mert az üzleti élettel összefüggő folyamatok szinte mindegyike érintett ebben a témában.

Eredetileg mi a marketing?

Eredetileg is több ágazat tartozott a fogalom alá, a nem teljes meghatározás szerint a marketinget a gazdaságban olyan vállalati tevékenységnek tekintették, amely 1) a fogyasztók (vevők, felhasználok, megrendelők) igényeinek felmérése céljából elemzi a piaci keresletet, 2) ez alapján határozza meg az előállítani, forgalmazni, értékesíteni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést, illetve 3) megismerteti a terméket, szolgáltatást, márkát a fogyasztókkal, és különböző kommunikációs csatornák segítségével befolyásolja a vásárlókat.

A harmadik fázis erős egybeesést mutat a PR- és reklámtevékenységgel, nem véletlenül, hiszen a PR és a reklám maga is marketing, a különbség talán annyi, hogy a marketing egy magasabb, vállalati szinten képes stratégai keretrendszert, míg a PíÁr és a reklám konkrétan egy-egy áruféleséghez kapcsolódik.  A marketingstratégiát a vállalat legbelső vezetése dolgozza ki, míg a PR-munkát és a reklámot a cég marketingigazgatója rendeli meg (akár külsős) szakemberektől, erre szakosodott cégektől. A cég marketinges vezető embere eldönti, hogy az új árucikket SMS-kampánnyal vezetik be a piacra, a lebonyolítással azonban megbízhat egy külön erre szakosodott céget, amely utasításai alapján levezényli a kampányt.

Vannak a marketingnek speciális ágazatai, ebből mutatunk be néhányat: mi a keresőmarketing, mi a mobilmarketing és mi a zöldmarketing?

Keresőmarketing

A keresőmarketing speciális területe az internet és főleg a web világa. Ezen belül is (ahogy neve is sugallja), az internetes keresésekhez kapcsolódik. Manapság gyakorlatilag a Google tartalomkereső program fedi le a világhálós keresések kilenc tizedét (magyar nyelvterületen 95-97 %), így a keresőmarketing tevékenység konkrét célja az, hogy a kulcsszavas Google-találatok felhasználásával és befolyásolásával szerezzen piaci pozíciót, népszerűséget a weben jelen lévő valamely szereplő  – mint megbízó – számára. Ennek legcélszerűbb módja, ha a nevezett szereplő (lehet cég, márka, személyiség…) számára kedvező keresőtalálati helyezést biztosít a Google-keresések találatai között. Részletesebben: Hogyan kerül a Google élére egy weblap a keresőmarketing szakértő segítségével?

Mobilmarketing

Említettek fentem példaként az SMS-kampányt. Nos, ennek lefolytatása a mobilmarketing körébe tartozik, mi több, annak leghatékonyabb eszköze. Ám ide sorolható minden olyan egyéb marketingtevékenység is, amelyben a mobiltelefon, újabban okostelefon úgy jelenik meg, mint a fogyasztót, ügyfelet, felhasználót elérő eszköz. A mobilkészülékekre szöveges üzenetek kívül kép- és hangüzenetek, a fejlettebb eszközökre, akárcsak a laptop és tablet mobil számítógépekre videó, animáció, játékba rejtett reklám stb. is eljuttatható. A hagyományos telefonos marketinghez (telefonhívás vezetékes készülékre) képest rengeteg előnnyel rendelkezik, ezekről többek között ennek az SMS-szolgáltatónak a céges honlapján olvashatni: A mobiltelefonos marketing előnyei.

Zöldmarketing

Egy tartalommarketinges blogban olvashatunk a fogalom több, egymástól eltérő jelentéséről. A legelfogadottabb és ismertebb ezek közül az, amelyikhez némi pejoratív jelentés tapad. Eszerint a zöldmarketing a vállalatok azon mesterkedése, amellyel önmagukat vagy egy terméküket, szolgáltatásukat azzal kívánják szimpatikussá tenni, hogy annak környezetbarát jellegét hangsúlyozzák. Ez akár rendjén is van, ha ez a marketingszándék valós értékekre irányul, azaz egy adott cég működésében a természet megóvása valóban fontos szerepet játszik, vagy az adott árucikk előállítása valóban károsanyag-kibocsájtás nélkül készül és nem szennyezi a környezetet. A cikk a télikert-építést hozza fel példának. Bővebben: a zöldmarketingről a Tartalommarketing.net blogban.

És akkor még nem is beszéltünk az autós marketing, autómarketing széles spektrumáról, holott ez fő témája lenne blogunknak.


A marketing komplex jelentésű gazdasági szakkifejezés. Minden speciális ágazata más-más területet érint. Péládául a keresőmarketing az internet és a web világát a Google keresőtalálati listák felhasználásával, a mobilmarketing az elektromos kommunikációban a mobil és okos telefonok felhasználóit szólítja meg célcsoportként, a zöldmarketing pedig a természetvédelem és környezetvédelem területét érinti.

Teraszbeépítés, üvegház-hatás a télikertben

teraszbeepites

napenergia hasznosítása télikertben – hátsó terasz beépítése

Épített télikertek. A lakás energiaháztartását kedvezően befolyásolja – mint zöld megoldás – a teraszok beüvegezése, beépítése, mivel a napenergia hővé alakulása csökkenti az épület fűtésével járó károsanyag-kibocsájtást és a fosszilis energiahordozók felhasználását. A terasz beépítés révén létrejött télikert zöld megoldásnak minősül.

PET-palack újrahasznosítás

Lásd még: Fenntarthatóság, klímaváltozás. Üvegházhatás, a télikert mint energiacsapda.  || Első link a Google számára:

  1. vízkezelés klór-dioxid oldattal
  2. ivóvizes pet-palack fertőtlenítés virtuálisan
  3. élő víz, élőlánc
  4. http://ungbereg.hhrf.org/virtualis_elolanc/

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.