Akkumulátor töltő házilag

12V akkutöltő építése – autó akkumulátor töltő kapcsolási rajza – egyenirányító

Mint tudjuk, az emberi leleményesség végtelen, ha buherálásról van szó. Ha kell, építünk fatüzelésű gázgenerátoros autót akár, de persze egy vízmelegítőt szabályozó termosztát vagy világítást kikapcsoló időrelé összedobása sem képez megoldhatatlan feladatot annak, aki az iskolában be-betévedt a politechnika órára, van otthon egy ládányi kütyüalkatrésze és az ingerenciái között némi bütykölhetnék. A buhera mátrix egyik szép példája a házilag épített akkumulátor töltő.

Akkutöltő építés házilag

A kapcsolási rajzból látszik,  hogy ez a lehető legegyszerűbb, mondhatni minimalista konfiguráció, amely mentes minden finomítástól. Arra azonban tökéletesen megfelel, hogy jobb híján kisegítsen bennünket akkor, amikor nincs jobb mód egy leült akkumulátor feltöltésére. Nincsen hozzá gyári töltőnk (kölcsönkérte a barátunk és elfelejtette visszahozni), vasárnap lévén nem tudunk üzletbe vagy szervizbe menni sem.

Eegy ilyen a szerkentyű azonban percek alatt összedobható, ha akad hozzá megfelelő alkatrész – akár más készülékből gyorsan kiszerelhető. Mert nem kell ahhoz megszállott ezermesternek vagy lomgyűjtőnek lenni, hogy egy megfelelő trafó és két alkalmas dióda, néhány kapcsoló és csatlakozó akadjon a kamrában, garázsban, láda fiában.

Transzformátort, ha nem találunk a célnak megfelelőt, akár magunk is tekercselhetün, ha van az alább megadott paraméterek szerinti elegendő huzalunk és vasmagként alkalmazható lágyvas-darabunk. Pikk-pakk elkészülhet az AC DC töltőadapter.

Az alábbi séma alapján jól elkészített akku töltő – kapcsolási rajzát lásd alább – azért mégsem teljesen komfort nélküli buherálmány, megengedi például használójának azt a luxust, hogy minden átkapcsolás nélkül végezze akár 6 voltos, akár 12 voltos akkumulátorok töltését, mivel a feltöltési feszültség automatikusan áll be, természetesen a 6 voltos akkunál a töltőáram erőssége nagyobb lesz (majdnem kétszeres), mint a 12 voltos esetében.

Akkumulátor töltő kapcsolási rajz

akkumulator töltő építés házilag

Házilag épített akkumulátor töltő kapcsolási rajza

Általános esetben az akkuk töltését a kapacitási adatban szereplő amperóra szám 10 százalékában adják meg, tehát mondjuk egy 55 amperórás teljesen lemerült aksit 5,5 amperrel kell tölteni, mégpedig 10 órán keresztül (így épp kijön az 55 amperóra). Az olyan akkumulátort, amelyik nem sült ki teljesen, a lemerülésük arányának megfelelően rövidebb ideig kell a töltőn hagyni.

Olyan esetekben, ha a töltést valamiért kevesebb A-rel végezzük (pl. a töltő nem bírja a terhelést, túlmelegszik), akkor viszont a töltés idejét kell megnövelnünk az áramerő csökkentésének megfelelő arányban, a fenti példa szerint az 55 Ah-s akkut 2,25 amperrel 20 óra alatt tölthetjük fel. A fentebbi ábra szerint épített akkumulátortöltő nagy teljesítmény leadására nem alkalmas,  de 5-6 amperig tökéletesen megfelel a célra és egy-egy alkalommal jól kisegíthet bennünket a bajból. Az is jó megoldás, ha csak részlegesen töltjük fel a fenti akkutöltővel, a full töltést majd egy szabályozhatóbb gyári műszerre bízzuk.

Nem árt leírni, hogy egyszerűsége okán a fenti konstrukciót érzékenyebb, drága akkumulátorok töltésére rendszeresen nem ajánlatos használni (laptop akkumulátort vagy okostelefont lehetőleg ne töltsünk házilag szerelt töltővel, bár egyetlen 25 wattos izzó közbeiktatásával akár ez is megkockáztatható: laptop töltő házilag), látható, hogy csupán két dióda van az egyenirányító szektorban és egyetlen kondenzátort sem tartalmaz a készülék, így a töltési áram nem egyenletes, hanem impulzus jellegű. Ezt általában jól viselik az aksik – de nem mindegyik. Érdemes utánaolvasni a webtartalmak közt, keressünk rá erre: laptop akkumulátor töltése házilag készített akkutöltővel.

A transzformátor adatai:
primer tekercs: 760 menet 0,6 mm átmérőjű rézhuzalból
szekunder tekercs: 2 x 72 menet 1,5 mm átmérőjű rézhuzalból (2 x 15 V~)

Hogy megvédjük a túlmelegedéstől, a diódákat hűtőbordára kell szerelni. A diódák bármilyen típusúak lehetnek, ha a specifikációjuk szerinti egyenirányított áramuk nominális értéke 5 A vagy annál több (pl. KY722, BYY21, 1N1261 stb.).

Hogy a trafóra ne kerüljön túl nagy áram és valóban könnyen hozzáférhető vagy saját kezűleg elkészíthető trafót használhassunk, áramkorlátozó ellenállásokként izzókat iktatunk a primer körbe, így a trafó nincs közvetlenül a hálózatra kapcsolva, a fogyasztókra jutó teljesítmény fényenergiában realizálódik, így ezt nem kell a trafónak átvinnie, ezért is lehet kisebb teljesítményű, akár egy régi rádió tápegységéből kiszerelt. A voltmérő is afféle kényelmi eszköz, szükség esetén akár el is hagyható.

Különböző teljesítményű 220-230 voltos izzók variálásával lehet a töltőáramot igényeink szerint beállítani. A módszer praktikus, bár nem túl elegáns: a lámpáknak a foglalatba történő ki-be  csavarással lehet a töltőáramot változtatni az alábbi táblázat szerint:

Izzó Töltőáram [A]
6 V-os akku  12 V-os akku
25 Watt0,80,3
40 W1,20,6
60 W1,91
100 W2,91,6
25 W + 40 W20,9
40 W + 60 W31,6
60 W + 100 W4,22,4
100 W + 100 W5,23

Ennél természetesen sokkal bonyolultabb, finomabban működő akkutöltőt is készíthetünk házilag, négy diódás egyenirányító híddal, a túltöltést megakadályozó tirisztorral, vagy akár tranzisztoros vagy mikrosémás szabályozókkal.

Autó akkumulátor töltő házilag

autó akkumulátor töltő házilag - kapcsolási rajz

Kisáramú autó akkumulátor töltő kapcsolási rajza

Akinek pedig van otthon használt PC-tápegysége, azt is könnyen átalakíthatja más feszültségtartományra pl. autó akkumulátor töltőnek akár. Példának okáért egy 200 Watt teljesítményű tápegység 12 V-on 6-8 A-t tud leadni, ami autós akkutöltéshez is elegendő. De nézzük a fenti ábrát részletesebben.

Automatikus autóakkumulátor töltő kapcsolási rajza

Téli hidegben, mínusz fokban az akkumulátor teljesítménye cirka 20-30%-kal csökken, holott a lehűlt motor indítása nagyobb energia leadását követelné. A fenti képen látható áramkör elsősorban a garázsokban, vagy zárt területen tartott gépkocsik téli akkuproblémáját segíti megoldani.

A séma szerint megépített adapter elvileg bármelyik autóhoz alkalmas lenne, azonban a töltő hálózati, 230V-os csatlakoztatása például egy budapesti utcán nehezen megoldható. A zord téli időjárás által igénybe vett akkumulátort az igénynek megfelelően beállítható gyenge, de állandó árammal automatikusan töltjük a szivargyújtó csatlakozóján keresztül. Ez a kevés amperes, viszont állandó áram az akkumulátort mindig aktív, friss állapotban tarja, ráadásul a folyamatos töltés miatt a lehűlés mértéke is sokkal kisebb lesz, a töltés pedig pótolja az elhasznált energiát.

A töltő számára az áramforrást a hálózati táprész szolgáltatja. Ez egy 230/15 V-os, 1,5 A-es szekunder oldali áramot adó hálózati transzformátorból, egy B80C1500-as szilícium dióda egyenirányító hídból és egy 4700 mikrofarádos, 25 V-os puffer elektrolitikus kondenzátorból áll.

A pufferkondenzátortól az áram haladási irányában (pozitív pólustól a negatívig) kezdve a követést először az 1N4001-es diódához érünk. Ezt a diódát átfogja a BC557-es tranzisztor bázisa és emittere. Ez a tranzisztor a kollektoránál levő ellenállással együtt biztosítja, hogy a töltés erősségét jelző négy LED kijelző egyforma intenzitással világítson. A főágban tovább haladva ezután ismét egy 1N4001-es dióda következik. Ez a dióda védi a töltőt vagy az akkumulátort az esetleges hibás polaritású rákapcsolásoktól. Ezután a töltendő akkumulátor következik, majd eljutunk a 7805-ös feszültségszabályozó IC-hez. A töltőáram nagyságát ez az áramgenerátorként kapcsolt IC határozza meg aszerint a kimenetére csatlakozó terhelés nagyságától függően.

Ezután következik az automatika, amely azt a célt szolgálja, hogy ha az akkumulátor nincs a töltőre kapcsolva, akkor az magától kikapcsol, illetve ha az akkumulátort a töltőre kapcsoljuk, akkor a töltés automatikusan megindul. Az akkumulátor töltőre a szivargyújtó csatlakozó bedugásával megy végbe, a többi az automatika dolga. A hálózati feszültség töltőre kapcsolását a 12 V-os, szigetelésében a 230 V-os hálózati váltakozó feszültség kapcsolására is alkalmas, 120 Ohmos tekercs ellenállású jelfogó végzi. A töltőt azonban a K jelű kapcsolóval „kézzel” is el lehet indítani. Ez a kapcsoló tulajdonképpen a jelfogó érintkezőit hidalja át.

Az állandó töltőáram nagyságát meghatározó ellenállásokhoz a következő Amper-értékek tartoznak.

  • a 47 Ohmos ellenállás körülbelül 100 milliamperes
  • a 22 Ohmos 230 milliamperes
  • a 10 Ohmos 500 milliamperes
  • az 5  Ohmos terhelés pedig körülbelül 1 amperes

töltőáramot állít be állandó értékként. Az ellenállások legalább 2 wattosak legyenek, ha kisebb, túlmelegszik és akár tűzveszélyes is lehet. A lángok felcsapása nem a legjobb megoldás a téli hidegek enyhítésére.

Autó akkumulátor töltő építése

Kis hozzáértéssel autó akkumulátor töltő házilag is építhető néhány alkatrészből. Akkutöltő teljesítmény, töltési feszültség, töltési áramerősség, amperóra, watt per volt, , watt per amper, volt szorozva amper. Gyári laptop töltő Budapest, házilag töltött autó akku üzemidő, akkutöltő készítés házilag, háztartási technika, használt autó akku, gépkocsi akkumulátor, aksi töltő. 12V autós akkutöltő építése házilaguniverzális használt és gyári új laptop akkumulátor típusok, márkák – akku töltő adapter készülék, autós buhera << autószerviz, laptopszerviz – SEO WEB

Laptop tápegység / töltőadapter szervizből

laptop töltőUgye te is naponta ellenőrzöd mobil számítógéped töltöttségét. Hogy notebook készüléked mindig kifogástalanul működjön, ahhoz nemcsak egy tökéletes akkutelepre van szükséged, hanem arra is, hogy annak töltése mindig megfelelő módon történjen. Ennek vannak speciális szabályai.

Természetesen elengedhetetlen feltétel az is hogy a birtokodban lévő AC / DC adapter az optimális feszültséget, áramerősséget és teljesítményt biztosítsa. Vásárolj laptop töltő tápegységet és minden más hardver berendezést  budapesti szervizben garanciával. Új eredeti gyári és helyettesítő alkatrészek legnagyobb választéka raktári készletből.

 

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.